Cerșetor român amendat în Italia cu 400 de euro. „Cine l-a amendat e sărac la minte!”

Un tânăr român fără un acoperiș deasupra capului a fost amendat cu suma de 400 de euro pentru că cerșea în Vigevano, provincia Pavia (Lombardia).

Incidentul a avut loc pe 9 martie 2024, în jurul orei 9:30, când Alex, însoțit de câinele său, a fost identificat de o patrulă a poliției locale în timp ce stătea sub arcadele din Piața Ducale și cerșea bani de la trecători, relatează Il Giorno.

Conform articolului 62 din Regulamentul de poliție urbană al Primăriei din Vigevano, „activitatea de cerșetorie” este strict interzisă, astfel încât acțiunea poliției de a-l amenda pe Alex nu a fost neregulamentară.

O amendă inutilă?

Cu toate acestea, Alex, fiind o persoană fără resurse financiare, nu se știe cum va putea să achite amenda.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Faptul că nu are o adresă fixă complică și mai mult situația, deoarece notificarea amenzii nu îi poate fi trimisă acasă, ceea ce probabil va duce la clasificarea sumei ca „venituri neexigibile” (neîncasate) la bugetul orășenesc.

Mai multe persoane și-au manifestat indignarea pe rețelele de socializare:

„Eu aș amenda primăria pentru că nu oferă de muncă și locuință celor aflați în nevoie”, a comentat cineva la articolul de la sursa citată.

„Cine l-a amendat este mai sărac decât el. Primul e sărac la bani, celălalt e sărac la minte”, a adăugat o altă persoană.

„Și așa nu va plăti niciodată amenda”, a mai transmis un utilizator.

Acțiunea poliției în acest caz a fost corectă și în conformitate cu regulile. Scopul unei astfel de reglementări este, de obicei, de a menține ordinea publică și de a descuraja comportamentele considerate nedorite.

Din perspectiva socială și umanitară, însă, utilitatea amenzii poate fi pusă sub semnul întrebării, având în vedere situația personală dificilă a cerșetorului.

Amenzile pot avea un impact minim în descurajarea comportamentului dacă persoanele în cauză nu au mijloacele de a plăti.

Mai mult, în cazul persoanelor fără adăpost sau în situație de sărăcie extremă, astfel de pedepse pot adânci problemele cu care deja se confruntă.

Pentru a aborda cauzele de bază ale cerșetoriei, cum ar fi sărăcia, lipsa adăpostului și a accesului la servicii sociale, ar fi necesare măsuri mai cuprinzătoare decât aplicarea de amenzi.

Programele de asistență socială, oportunitățile de angajare și accesul la îngrijiri medicale ar putea avea un impact mai semnificativ în îmbunătățirea situației persoanelor vulnerabile.