Mașinile vor trece de inspecția tehnică doar dacă au cel mult defecte minore – proiect de lege adoptat de Guvernul României

La fiecare inspecție tehnică periodică (ITP), mașinile vor trece sau nu de verificare în funcție de gravitatea defectelor pe care le au, potrivit unui proiect de act normativ care a fost adoptat joi, 25 mai, în ședința de Guvern și înaintat Parlamentului spre aprobare. Concret, autovehiculele vor putea trece de inspecție cel mult cu defecte minore, iar dacă va fi vorba de defecte mai grave, acestea vor trebui reparate în maximum 30 de zile.

Noile reguli sunt incluse în Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației, prin inspecția tehnică periodică.

Prevederile propuse de Ministerul Transporturilor, includ și definiții pentru cele trei categorii de defecte, după cum urmează:

  • deficiențe minore: deficiențele care n-au un efect semnificativ asupra siguranței vehiculului sau impact asupra mediului și alte neconformități minore;
  • deficiențe majore: deficiențele susceptibile să compromită siguranța vehiculului, să aibă impact asupra mediului sau să-i pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic și alte neconformități mai importante;
  • deficiențe periculoase: deficiențele care constituie un risc direct și imediat la adresa siguranței rutiere sau care au impact asupra mediului.

Dispozițiile detaliate cu privire la efectuarea ITP-ului sunt incluse, în momentul de față, în Ordinul Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului nr. 2.133/2005. Acest act normativ stabilește ce fel de defecte sunt considerate minore.

Deficiențele minore sunt plăcile cu numărul de înmatriculare deteriorate, pedala de frânare cu îmbrăcămintea uzată, lipsa capacului de la rezervorul lichidului de frână, geamurile fisurate, oglinzile deteriorate sau sistemul de dezaburire deteriorat. De asemenea, mai sunt încadrate ca deficiențe minore sursa defectă de lumină, suportul roții de rezervă aflat într-o stare necorespunzătoare, scurgerile de ulei de transmisie și dispozitivele antifurt defecte. Potrivit ordinului citat, defectele minore nu implică o reexaminare a mașinii, însă este necesar ca acestea să fie remediate într-un timp cât mai scurt.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Defectele majore, actul normativ prevede că acestea pot fi lipsa numărului de înmatriculare, servofrâna deteriorată, neacționarea frânei pe una sau mai multe roți, lămpile de frânare lipsă, caroseria reparată necorespunzător sau șuruburile de siguranță lipsă de la transmisie.

Defectele periculoase sunt considerate, de exemplu, uzura excesivă a discurilor de frână, jocul excesiv la volan, jocul excesiv la rulmenții roții sau scurgerile de combustibil.

ITP-ul se face periodic, în funcție de categoria vehiculului

De exemplu, automobilele trebuie verificate o dată la doi ani, iar taxiurile – o dată la șase luni. Autovehiculele școlilor de șoferi trebuie verificate, în funcție de numărul de locuri pe scaune, fie o dată la un an, fie o dată la șase luni, specifică avocatnet.ro

V-ar mai putea interesa:

Amenzile de circulaţie primite în străinătate. „Ce mi se poate întâmpla dacă nu le plătesc?”

Recunoașterea și valabilitatea permisului de conducere în Italia și în celelalte țări membre ale UE

Reforma Codului Rutier din Italia: suspendarea permisului de conducere pentru cine folosește celularul la volan

Contestarea și anularea unei amenzi pentru viteză în Italia. Iată când o poți face

Distribuie acest articol