Peste 100 de femei ucise în Italia de bărbați în acest an. Cinci dintre ele erau românce și moldovence

Victimele violenței domestice sunt încă incredibil de multe în toată lumea, dar în țările mai civilizate, unde educația și legea joacă un rol crucial în formarea conștiinței sociale, s-au făcut pași importanți în recunoașterea și prevenirea acestui fenomen.

Aceste societăți au dezvoltat sisteme mai eficiente de protecție și asistență pentru victime, precum și campanii de sensibilizare care vizează combaterea stigmatului și promovarea egalității de gen.

De asemenea, în aceste țări, legislația privind violența domestică este mai strictă și mai bine aplicată, oferind astfel un cadru juridic mai solid pentru protecția drepturilor victimelor și pedepsirea agresorilor.

În ciuda acestor progrese însă, lupta împotriva violenței domestice rămâne o provocare greu de dus la bun sfârșit, iar victimele violenței de gen continuă să fie numeroase, chiar și în țări destul de bine dezvoltate, precum Italia.

Conform celor mai recente date, 103 femei au fost ucise în această țară de la începutul anului și până astăzi, 25 noiembrie 2023, dată la care se celebrează în fiecare an Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Împotriva femeilor.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Printre aceste victime se numără și cinci femeie de naționalitate română sau moldovenească, ucise de bărbați cu care aveau o relație sau care, pur și simplu, considerau că ele trebuiau să moară dintr-un motiv sau altul.

Liliana Cojiță, ucisă de iubit în localitatea Tombolo, provincia Padova din Veneto

liliana-cojita-20230923
Liliana Cojiță, 55 de ani.

„Nu știu ce s-a întâmplat cu mine. Ne-am certat și mi-am pierdut mințile”, a declarat Youssef Maid, un bărbat marocan în vârstă de 49 de ani, după ce i-a luat viața Lilianei, la data de 21 septembrie 2023.

Bărbatul a strâns-o pe conaționala noastră de gât în urma unei dispute provocate de gelozia excesivă a bărbatului.

Mai multe detalii despre această tragedie puteți citi în articolul scris la acea vreme aici.

Anica Panfile, 31 de ani, găsită moartă pe malul râului Piave din Treviso

anica-panfile
Anica Panfile, 31 de ani.

Încă nu este clar în ce circumstanțe a fost ucisă Anica Panfile, mamă a patru copii, dar principalul suspect este fostul angajator al acesteia, Franco Battaggia.

Bărbatul italian, în vârstă de 76 de ani, este ultima persoană care a văzut-o pe Anica în viață și a mai fost condamnat la închisoare în trecut pentru o astfel de faptă.

În plus, anchetatorii au găsit urme din ADN-ul conaționalei noastre în casa acestuia. Mai multe informații despe acest caz puteți găsi într-o serie de știri publicate pe site-ul nostr dând click aici.

Alina Cristina Cozac, strangulată în pat de bărbatul italian alături de care a trăit 16 ani

alina-cozac.112023
Alina Cristina Cozac, 40 de ani.

Alina a fost găsită moartă în locuința sa din Spoltore, provincia italiană Pescara din Abruzzo, la data de 22 ianuarie 2023 și timp de opt luni de zile niciun suspect nu a fost arestat.

Cu câteva ore înainte de a fi ucisă, ea a sunat-o pe sora sa, Octavia, care locuiește în Marea Britanie, mărturisindu-i că era epuizată și că dorea să scape din relația toxică în care se afla.

După opt luni de investigații, concubinul conaționalei noastre, Mirko De Martinis a fost arestat pentru omor, indiciile arătând că acesta ar fi strangulat-o în pat și a încercat apoi să convingă atât rudele, cât și anchetatorii, că Alina a murit din cauze naturale.

Toate detaliile despre această dramă le puteți citi în acest articol.

Vera Șchiopu, 25 de ani, găsită spânzurată în provincia Catania din Sicilia la data de 19 august

333315379_750640109717573_1181951014316009658_n-3
Vera Șchiopu, 25 de ani.

Un alt caz și acesta, în care iubitul victimei, Gheorghe Ciprian Apetrei, un bărbat de naționalitate română, susține că nu el este criminalul

Vera, care este originară din Republica Moldova, a fost găsită spânzurată într-o casă de la țară, în zona rurală din Catania.

Deși s-a luat în considerare ipoteza sinuciderii, anchetatorii nu sunt convinși de aceasta, motiv pentru care Apetrei a devenit principalul suspect și riscă să stea ani grei la închisoare.

Toate informațiile despre acest caz le puteți citi aici.

Svetlana Ghenciu, ucisă de soțul italian la Rimini, regiunea Emilia-Romagna

Svetlana, 48 de ani și de naționalitate moldovenească și ea, a fost ucisă de soțul ei, Gioacchino Leonardi în vârstă de 50 de ani, care apoi s-a sinucis.

„Era o persoană minunată, cu un spirit vesel și o simpatie unică”, a spus despre ea Donatella Fellini, proprietara brutăriei unde lucra femeia moldoveancă.

Svetlana avea 48 de ani și a fost împușcată de soțul ei care apoi a îndreptat arma asupra lui și s-a sinucis, iar cadavrele lor au fost găsite de fiul cuplului, în vârstă de 16 ani, când s-a întors acasă după un weekend petrecut cu prietena sa.

Toate detaliile despre această tragedie le puteți citi aici.

Violența domestică ne afectează pe toți, indiferent de naționalitate

În fața acestor drame cutremurătoare, este esențial să ne reamintim că fiecare victimă este mai mult decât un număr sau o statistică; fiecare este un individ cu speranțe, vise și o poveste unică.

Aceste povești tragice ne arată, de asemenea, că violența domestică nu cunoaște granițe și poate afecta pe oricine, indiferent de naționalitate sau statut social.

Fă în așa fel încât următoarea victimă să nu fii chiar tu sau o persoană dragă ție!

Vă reamintim, ca de obicei, datele de contact ale instituțiilor din Italia la care trebuie să apelați pentru a denunța astfel de cazuri de violență și/sau exploatare a femeilor, înainte ca acestea să se transforme în tragedie, fie că sunteți victimă sau sunteți doar martor:

  • Telefono Rosa – 06 3751 8282;
  • Dipartimento per le Pari Opportunità (Guvernul Italiei) – Telefon: 1522;
  • Carabinieri: telefon 112;
  • sau vă adresați la cea mai apropiată unitate de carabinieri/poliție din localitatea dumneavoastră.