VIDEO | Peste 3 tone de alimente donate în Italia de un român și distribuite de un preot ortodox și colaboratorii săi

Într-o perioadă de criză ca aceasta, în care mulți dintre noi stăm cu mâinile în sân și ne plângem de situație sau criticăm în stânga și în dreapta autoritățile fiindcă nu ne ajută cu nimic, mulți români minunați fac tot ce le stă în putință pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate în aceste zile, fie din punct de vedere medical, cât și din punct de vedere economic.

Este cunoscut deja faptul că avem peste 10.000 de infirmieri și medici români în Italia care luptă cot la cot cu italienii pentru a ajuta bolnavii și a salva cât mai multe vieți. Primul gând de apreciere și recunoștință, dincolo de orice urmă de dubiu, trebuie să meargă către aceștia. Îi mai avem totodată și pe voluntarii români de la Crucea Roșie sau membri în alte asociații asemănătoare pe care-i privim cu toată admirația și nu putem decât să-i aplaudăm pentru sacrificiul lor, iar cine dorește să li se alăture, o poate face cu ușurință. Mai multe informații aici.

De asemenea, și știu că mulți mă vor critica pentru că spun asta deși vă asigur că o spun cu toată obiectivitatea și mă bazez doar pe informațiile primite de la mulți dintre cititorii noștri, trebuie apreciate și eforturile angajaților Ambasadei României în Italia și a Consulatelor teritoriale de a-i ajuta pe cetățenii români aflați în dificultate. Din păcate nu pot face minuni nici ei, dar avem informații concrete că fac tot ce se poate pentru a rezolva problemele a cât mai mulți români aflați în dificultate în această perioadă și trebuie precizat acest lucru.

Ministerul Afacerilor Externe și Guvernul României pe de altă parte cu siguranță puteau face mult mai multe și mai bine pentru conaționalii noștri din străinătate, iar despre senatorii și deputații de diaspora putem să spunem doar că au dispărut pur și simplu din peisaj de când a izbucnit epidemia și probabil îi vom vedea din nou abia la următoarele alegeri (motiv pentru care vă sfătuiesc să vă gândiți de două ori înainte să mai dați votul la vreunul dintre cei care sunt în funcție astăzi, fără nicio excepție).

Pe de altă parte, vrem să vă spunem că am descoperit între timp că avem câțiva români extraordinari printre noi, oameni care nu stau să se plângă de situație și nici nu rămân indiferenți la greutățile cu care se confruntă mulți dintre conaționalii lor, dar și alte persoane de altă naționalitate, ci își pun măștile și mănușile de protecție și fac tot posibilul pentru a-i ajuta. Pe unii dintre ei vi i-a prezentat zilele trecute colega mea, Daniela Stoica, printre care îi avem, de exemplu, pe cei doi români de la Fiumicino care dețin un magazin-brutărie și dăruiesc pâine celor care nu-și permit să o cumpere, cum este și croitorul român din Ischia cu mâini pricepute și suflet de aur, care coase măști și le dăruiește gratis celor din jur sau românca din Bologna care, deși a fost nevoită să închidă temporar barul-pasticerie pe care îl deține, se trezește înainte să se lumineze de ziuă și se pune în fața cuptorului la preparat cornuri, biscuiți și alte bunătăți pe care le dăruiește medicilor și asistenților de la Spitalul Sant’Orsol.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Astfel de români de omenie am descoperit însă și ieri, 20 martie 2020, când ni s-a adus la cunoștință faptul că ziarul italian „La Nazione” a publicat pe versiunea tipărită un articol cu titlul „Pestre trei tone de mâncare din partea comunității ortodoxe”, semnat Valentina Spisa și ni s-au trimis și câteva înregistrări video pe care vi le prezentăm la sfârșitul acestui text. În articolul menționat mai sus din presa italiană este citat părintele Matei‑Ioan Tulan, parohul Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Muceniță Pelaghia” – Montecatini Terme, Protopopiatul Toscana‑Italia:

„Am distribuit mâncare, produse pentru igienă, dezinfectanți, detergenți pentru casă pentru un total de 3,5 tone, astfel încât să evităm ca persoanele din comunitatea noastră să iasă din casă pentru a cumpăra aceste bunuri necesare, adresându-ne în mod particular familiilor mai numeroase și celor care au probleme economice. Familiile care au primit acest ajutor se află în localitățile Montecatini Terme, Monsumano Terme, Larciano, Lamporecchio, Chiesina Uzzanese, Pescia, Altopascio, Lucca.”

Articolul publicat în data de 20 martie 2020, în ziarul „La Nazione”

În același articol, preotul Tulan a precizat că de acest ajutor nu au beneficiat doar familiile din comunitatea ortodoxă românească, ci și cele italiene sau de altă naționalitate: „Trebuie să rămânem uniți și solidari pentru a pregăti un viitor mai bun. Rugăciunile noastre sunt dedicate pentru sănătatea și bunăstarea tuturor, nu doar a ortodocșilor. Noi suntem aici pentru voi toți.”

Această cantitate foarte mare de produse, care mai mult ca sigur au fost de foarte mare ajutor familiilor care le-au primit, au fost donate de un antreprenor român din localitatea Quarrata, provincia Pistoia, care deține un depozit de produse românești și distribuite de preotul Matei Tulan împreună cu doi colaboratori de-ai săi, dar și cu colaborarea Bisericii Catolice și a primăriilor din localitățile respective.

„Pentru această inițiativă țin să-i mulțumesc preotului Sergio Cerracchio, parohul Corpus Domini și Bisericii Catolice în general pentru colaborarea care a fost mereu fundamentală. Vreau să mulțumesc și voluntarilor care au participat, înainte de toate cu mare recunoștință pentru Cătălin Enache, antreprenor român care are firma la Quarrata și a donat produsele alimentare. Cătălin oferă mereu cu generozitate. Nu este prima dată, dar în acest caz, având în vedere situația de urgență creată de virus, a simțit și mai tare nevoia să fie de ajutor. Apoi vreau să le mulțumesc și voluntarilor Hantatuc Nelu și Ciobanu Gheorghiță”, mai scrie în articolul italian.

Părintele face un apel de asemenea la cetățenii români aflați în dificultate în provincia Pistoia, dar și în alte zone din Italia, să apeleze cu încredere la ajutorul bisericilor și al preoților pentru a trece prin această perioadă grea. „Este important ca familiile de români să știe că au punct de reper în parohiile noastre pentru a cere ajutor.”

Așa cum se poate vedea și în video de la sfârșitul acestui articol, primarul din Pescia, orășel prin care părintele Matei Tulan și colaboratorii săi au trecut pentru a distribui ajutoare, a ținut să le mulțumească public acestora pentru efortul depus și binele adus familiilor din localitatea pe care o administrează.

- Continuarea după publicitate -

„Suntem aici la Pescia, lângă primărie. Avem o surpriză foarte frumoasă. A venit părintele Matei, care este paroh la biserica ortodoxă și care face un lucru cu adevărat frumos, priviți, unic! Cu băieții, cu furgoneta, cu pachete cu alimente, merge pe teren pentru a suține comunitatea lor, adică cea religioasă a ortodocșilor. Și face asta și la Pescia, unde avem români, avem câțiva albanezi, avem diferite comunități și, datorită lor, aceștia primesc de mâncare. Pentru că într-un moment de criză ca acesta sunt și persoane care nu-și permit nici măcar să cumpere de mâncare, au anumite nevoi, necesități, deci ei încearcă să diminueze aceste necesități (…) Așadar eu îi mulțumesc în numele comunității, îl rog să facă și câte o rugăciune pentru noi, că este întotdeauna de ajutor și țineți-o tot așa, fiindcă vom reacționa cu adevărat și vom depăși această urgență provocată de coronavirus. Mulțumesc! Cu toată forța înainte!”, a spus primarul Oreste Giurliani.

Am reușit să intrăm ieri în contact și noi cu unul dintre colaboratorii preotului Matei Tulan, mai exact cu epitropul parohiei ortodoxe din Montecatini Terme, Nelu Hantatuc, care ne-a dat mai multe detalii despre această acțiune umanitară și despre oamenii pe care i-au ajutat. Am început bineînțeles cu începutul și am întrebat despre antreprenorul român, Cătălin Enache, ce firmă are în zonă și ce anume l-a determinat să facă acest gest frumos are.

„Este un om extraordinar și nu vrea publicitate. Are un depozit cu produse românești care distribuie în toată Toscana. Nu e prima dată când ajută, noi distribuim mereu produse donate de el, bineînțeles alături de ce mai avem și noi, ce mai cumpărăm din alte donații”, ne-a povestit Nelu.

Produsele donate de românii noștri au ajuns așadar la peste 40 de familii din provincia Pistoia în cursul zilelor trecute și nu doar familii de români, ci și italieni sau albanezi.

„Văzând videoclipul publicat de primarul din Pescia, zilele acestea mai nou ne-au cerut ajutorul și italienii, albanezii. Oameni cu câte trei copii, situații grele. Chiar acum mergem să distribuim și pentru ei niște ajutoare, am fost și ieri și mergem și astăzi, fiindcă nu putem să facem diferență între ei și românii noștri”, ne-a mai relatat Nelu Hantatuc.

În zilele ce urmează părintele Tulan și colaboratorii săi vor cotinua să adune donații și să le distribuie celor aflați la nevoie. Printre aceștia, după cum veți putea vedea și în video, se află și o doamnă româncă bolnavă de cancer care are o pensie de numai 278 de euro, precum și un român care suferă de insuficiență renală și în urmă cu un an și jumătate a început să facă dializă.

„Sunt niște situații care sunt reale și dificile, dar vrem să-i încurajăm pe conaționalii noștri să ceară ajutorul preoților, să nu le fie rușine. Care are posibilitatea îi va ajuta. Noi suntem aici, în zona Montecatini Terme și alaltăieri am făcut 400 de kilometri pentru a distribui produsele. Astăzi, la fel, ne ducem și la Lucca, nu numai în parohia noastră, mergem și la Pistoia și am ajuns aproape de Florența, deci mergem în toată Toscana practic”, a mai precizat în încheiere Nelu Hantatuc pentru redacția noastră.

@rotalianul