Scandal în Italia: 250 de angajați nu se pot pensiona pentru că șoarecii au ros documentele din arhivă

La fabrica industrială Blutec din Termini Imerese (Sicilia), fosta Fiat, aproximativ 250 de angajați se confruntă cu un obstacol neașteptat în drumul lor către pensionare anticipată.

O parte din documentele salariale, care erau esențiale pentru recunoașterea muncii lor ca fiind una desfășurată în condiții speciale, au fost distruse de șoareci.

- Continuarea după publicitate -

Documentele erau păstrate în arhivele de la subsoluri, iar acum, fără aceste dovezi, angajații riscă să nu li se recunoască dreptul la pensionare anticipată pentru munca în condiții periculoase, informează La Repubblica.

Pentru a obține recunoașterea muncii în condiții speciale, angajații trebuie să demonstreze că au lucrat în condiții deosebit de grele, lucru care le-ar permite să se pensioneze anticipat, fie la vârsta de 61 de ani și 7 luni cu 36 de ani de contribuții, fie cu 41 de ani de contribuții, indiferent de vârstă.

În perioada dintre sfârșitul anilor ’80 și anii ’90, nu exista obligația comunicării telematice și a trimiterii documentelor salariale online, ceea ce a condus la pierderea documentelor d către mulți dintre angajați.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Roberto Mastrosimone, un angajat al fabricii respective și reprezentant al Fiom („Federazione Impiegati Operai Metallurgici”), împărtășește propria experiență:

„Am început să lucrez în fabrică în ’88 și nu am fluturașele de salariu din acei ani, iar INPS vrea lună de lună dovada că am lucrat acolo. Singura modalitate de a dovedi acest lucru sunt fluturașii de salariu („busta paga”) din arhiva fabricii, pe care însă le-au ros șobolanii.”

Angajatul subliniază necesitatea intervenției Ministerului Muncii pentru a emite o notificare către INPS, recunoscând situația excepțională și acordând dreptul la pensionare anticipată pentru munca în condiții speciale, în absența documentelor salariale.