Lichidarea sau „Trattamento di fine rapporto” (TFR) în Italia. Procedura de calcul și condițiile în care se poate primi anticipat

TFR-ul, cunoscut în Italia și ca „liquidazione” (lichidare), este o sumă garantată angajatului care, de obicei, se plătește la încheierea raportului de muncă și care se dobândește în timp, în funcție de perioada lucrată la firma sau angajatorul respectiv. Suma calculată pentru TFR care revine angajatului se calculează în funcție de salariul brut anual primit de angajat și este mărită în fiecare an.

Angajații români din Italia au dreptul să primească TFR-ul la fel ca și angajații italieni!

Cine are dreptul la TFR?

Ar fi mai ușor să spunem cui nu revine acest drept, fiindcă orice angajat subordonat, cu contract de muncă, fie că este vorba de un contract part-time, full-time, are dreptul la TFR, la încheierea contractului.

Nu au acest drept, în schimb, angajații „parasubordonați” care lucrează cu contract de muncă de colaborare „co-co-co” sau lucrează în mod ocazional pentru un anumit angajator sau mai mulți angajatori în același timp.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cum se calculează?

Pe scurt, suma care revine angajatului din TFR este echivalentă cu circa un salariu pentru fiecare an lucrat la același angajator, dar, în conformitate cu articolul 2120 din Codul Civil italian, aceasta se calculează adunând salariul brut anual din fiecare an lucrat ca apoi totul să fie împărțit la 13,5.

De exemplu, dacă ați lucrat 2 ani de zile la o anumită firmă, să zicem din noiembrie 2014 până în noiembrie 2016, cu un salariu brut de 20.000 de euro pe an, TFR-ul brut la încheierea contractului după acești 2 ani va fi calculat în modul următor:

20.000 : 13,5 = 1.481,48 euro pe anul 2014-2015.

Însă TFR-ul vine reevaluat în fiecare an, la suma de mai sus adăugându-se un procentaj de 1,5% din TFR-ul corespunzător anului precedent, plus un procentaj de 75% din indicele prețurilor de consum de pe același an precedent, asta însemnând că la TFR-ul calculat mai sus, corespunzător anului 2014-2015, vi se adăugă un procentaj fix de 1,5% plus 1,32% corespunzător indicelui prețurilor de consum actualizat la octombrie, 2016, cum puteți vedea în tabela de aici.

Prin urmare:

1481,48 + 1,5% + 1,32% = 1523,25 euro pe anul 2015-2016

deci, un total de:

- Continuarea după publicitate -

1481,48 + 1523,25 = 3004,48 de euro pentru perioada lucrată din octombrie 2014 până în octombrie 2016.

Acesta este totalul brut al TFR-ului care ar trebui primit, cum spuneam, după 2 ani de muncă, având un salariu brut anual de 20.000 de euro.

Însă, pentru a vă facilita calculele în baza salariului avut de dumneavoastră, există anumite instrumente de calcul online care vă pot ajuta să faceți asta cu ușurință, dându-vă o sumă destul de aproximativă a TFR-ului pe care ar trebui să-l primiți. Este de ajuns să știți care este salariul brut anual primit. Un instrument de acest gen îl puteți găsi aici.

Cu toate acestea, modalitatea cea mai sigură pentru a vă calcula TFR-ul cuvenit la încheierea raportului de muncă este să vă adresați unui CAF sau unui contabil (commercialista) care, în schimbul unei mici sume, vă va spune cu exactitate suma netă care vă revine.

Se poate cere în mod anticipat TFR-ul?

Răspunsul este da, se poate. Deși TFR-ul anticipat, prin lege, poate fi cerut doar în anumite condiții, pe care le vom reda mai jos, nimeni nu poate împiedica totuși pe cei doi, angajatorul și angajatul, fiind în relații bune, să se pună de acord pentru a plăti în avans, completă sau doar parțială, suma cuvenită din TFR, fapt în urma căruia angajatorul poate cere angajatului să semneze o declarație prin care să poată dovedi că a plătit acea sumă.

În mod legal, însă, angajatul trebuie să aibă minim 8 ani de zile lucrați la același angajator și suma cerută în avans din TFR nu trebuie să depășească 70% din suma totală acumulată pentru TFR până la acea dată.

În plus, legea permite cererea în avans a TFR-ului doar în patru cazuri:

  • pentru a plăti cheltuieli medicale neprevăzute și recunoscute de instituțiile sanitare publice sau private;
  • achiziționarea primei case, pentru sine sau pentru copii, chiar și în cazul în care achiziția este făcută de soțul/soția angajatului.
  • pentru a susține cheltuielile în caz de concediu facultativ de maternitate, caz în care angajata primește un salar cu 70% mai mic.
  • pentru a susține cheltuieli de formare profesională în afara muncii sau pentru alt tip de studii.

De asemenea, de menționat faptul că angajatorul poate să și refuze plata TFR-ului în avans, chiar dacă îndepliniți toate condițiile, dar numai în condițiile în care mai mult de 10% din angajatori care îndeplinesc condițiile necesare pentru asta, au cerut plata TFR-ului în avans și, în orice caz, nu mai puțin de 4% din totalul angajaților.

Ce este „TFR in busta paga”?

Canalul WhatsApp Rotalianul - Revista Românului din Italia

Angajații din Italia au avut mereu posibilitatea de a alege între a primi TFR-ul complet la încheierea raportului de muncă sau de a-l vărsa într-un fond de pensii la alegerea lor, însă, din martie, 2015, este posibilă o a treia opțiune, care permite angajaților să primească TFR-ul inclus în salariul lunar, în acest caz TFR-ul fiind calculat în fiecare lună separat și nu la sfârșitul anului, dar suma totală ajungând să fie aceeași la sfârșit de an.

Majoritatea persoanelor întrebate preferă totuși să-l primească la sfârșitul raportului de muncă dar această alegere diferă în baza nevoilor fiecăruia din noi, în funcție de cheltuielile lunare și alte costuri.

Vom reveni pe viitor și cu un articol în care vă vom explica ce se poate face în cazurile în care angajatorul refuză să vă plătească TFR-ul, în multe din aceste cazuri, însă, fiind de ajuns o simplă scrisoare către angajator, pentru a vă recupera drepturile.

Alte articole care v-ar putea interesa: