Informații despre cum se poate obține recunoașterea diplomei de studiu sau a calificărilor profesionale în Italia

Dacă vă aflați în posesia unei diplome obținute în spațiul UE, în urma prezentării cererii și documentelor solicitate la autoritățile competente, obțineți recunoașterea automată a diplomei în Italia.

Prin recunoaștere se înţelege acceptarea ca autentice a unei diplome sau a unui act de studii, eliberate de o instituţie de învăţământ acreditată în ţara de provenienţă, România. În vederea recunoaşterii, diploma sau actul de studii vor fi evaluate prin comparaţie cu sistemul italian de învăţământ, în vederea stabilirii nivelului pe care acestea le conferă în învăţământul italian. Dacă diploma sau certificatul sunt acceptate ca autentice de statul italian, veţi putea să vă continuaţi studiile în Italia sau să vă angajaţi potrivit pregătirii dumneavoastră.

Pentru recunoaşterea diplomei, trebuie depusă cerere scrisă la autoritatea competentă din Italia, după caz:

Ministerul Justiţiei, www.giustizia.it, pentru diplomele de: avocat, agrotehnician, agent de schimb, asistent social, biolog, chimist, tehnolog, alimentar, inginer agronom, contabil, contabil autorizat, consultant de muncă, geolog, expert agrar, expert industrial, inginer silvicultor, inginer civil, inginer industrial, inginer sisteme informatice, psiholog, tehnolog alimentar, ziarist.

Ministerul Sănătăţii, www.salute.gov.it, pentru: profesii din domeniul sanitar: dentist, medic chirurg, oftalmolog, podolog, veterinar, farmacist, moaşă, specialităţi paramedice, asistent medical, asistent medical pediatru, fizioterapeut, dietolog, tehnician, logoped.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Ministerul Dezvoltării Economice, www.sviluppoeconomico.gov.it, pentru: instalarea sistemelor electrice/electronice, instalator hidraulic, instalator termic, instalarea sistemelor de transport a gazelor, instalarea echipamentelor de ridicat persoane, instalarea sistemelor antiincendiu, activităţi comerciale, vânzarea de alimente şi băuturi, activităţi de deratizare, dezinsecţie, manipularea mărfurilor, servicii de coafură, etc.

Ministerul Educaţiei Publice, Universităţii şi Cercetării, www.istruzione.it, pentru absolvenţii şcolilor şi a instituţiilor de învăţământ, de educaţie secundară şi artistică, inclusiv conservatoarele, academiile şi institutele superioare pentru industria artistică, arhitect, cercetător universitar, educator, învăţător, profesor.

Punctul naţional de contact al Italiei pentru recunoaşterea diplomelor obţinute în UE este:

Departamentul pentru politici europene din cadrul Preşedinţiei Consiliului de Miniştri. Pentru informaţii suplimentare puteţi vizita site-ul instituţiei: http://www.politicheeuropee.it

Cât durează procedura de recunoaștere a diplomei?

Termenul prevăzut de către legislația comunitară și internă pentru eliberarea de către autoritățile competente italiene a documentelor de recunoaștere a diplomelor obținute în străinătate este de circa 3 luni, pentru cele emise de o țară din cadrul UE.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

Alte articole care v-ar putea interesa:

@rotalianul