Transporta mobilă în Italia dar în TIR avea ascunși 32 de irakieni. Șofer român anchetat pentru trafic de migranți

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea informează printr-un comunicat de presă că, în dimineața zilei de vineri, 17 iunie 2017, în jurul orei 6:30, polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Borș, județul Bihor, au găsit ascunși în interiorul unui automarfar care transporta mobilă, 32 de cetățeni irakieni care intenționau să treacă ilegal frontiera.

Ioan B., în vârstă de 45 de ani, care era la volanul unui automarfar marca MAN cu semiremorcă Krone, amândouă înmatriculate în România, s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Borș arătând polițiștilor documentele de însoțire a mărfii conform cărora acesta transporta mobilă în Italia.

„Acționând în baza unei analize de risc, polițiștii de frontieră au verificat atent mijlocul de transport, ocazie cu care au descoperit în interiorul acestuia, printre marfa transportată, 32 de persoane, dintre care 11 bărbați, 6 femei și 15 minori”, a declarat comisarul-șef de poliție, Bondar Laura Beatrice.

În urma verificărilor a reieșit faptul că cei 32 de cetățeni irakieni, cu vârste cuprinse între 14 și 37 de ani, sunt persoane care au depus cerere de azil în România, menționează ITPF. Aceștia au declarat că au apelat la această metodă pentru a ajunge în spațiul Schengen deoarece nu aveau o viză care să le permită să facă acest lucru în mod lega.

Ioan B., șoferul TIR-ului, a declarat că nu știe cum au ajuns cei 32 de cetățeni irakieni în camionul său.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Atât șoferul cât și cei 32 de cetățeni irakieni au fost conduși la sediul ITPF pentru ulterioare verificări, aceștia fiind anchetați în prezent pentru infracțiunea de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, în cazul cetățenilor irakieni, și pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, în cazul șoferului român.

Ținem să precizăm că legea din România, prin Articolul 262 din Noul Cod Penal, prevede pedepse cu închisoare între 6 luni și 3 ani pentru infracțiunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

În același timp, Articolul 263 din Noul Cod penal prevede pedepse cu închisoare între 2 și 7 ani pentru racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României.

Sursa: Poliția de Frontieră

Pe aceeași temă:

Distribuie acest articol