”Bonus bebè” – bani oferiți de statul italian pentru copiii născuți după 1 Ianuarie, 2015

Cetățenii români care locuiesc în Italia au dreptul să primească o indemnizație suplimentară, numită “Bonus Bebè”. Alocația, menită să susțină veniturile familiilor și implicit natalitatea, este prevăzută în Legea stabilității din 2015 și se acordă lunar, timp de trei ani.

Indemnizația este acordată pentru copiii cetățenilor italieni, ai cetățenilor unui stat membru UE, cum este și România, dar și copiii cetățenilor extracomunitari care au permis de rezidență de lungă durată pe teritoriul Italiei.

Aceasta se acordă pentru fiecare copil născut sau înfiat între 1 ianuarie 2015 și 31 decembrie 2017, până în al treilea an de viață al copilului sau până la împlinirea a trei ani de când a fost adoptat.

Alocația este în valoare de 80 de euro pe lună, dacă veniturile familiei depășesc valorea de € 7.000 pe an și de 160 de euro dacă veniturile sunt sub € 7.000 de euro/an.

Condiții pentru solicitarea bonusului “Bebè”:

Condițiile ce trebuie îndeplinite de către părinți pentru a putea solicita alocația sunt următoarele:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
 • să aibă cetățenie italiană, a unui stat membru UE sau să aibă drept de ședere pe termen lung, dacă este un cetățean extracomunitar;
 • să aibă rezidența în Italia;
 • copilul să locuiască împreună cu părinții;
 • venitul anual al familiei ce solicită această alocație să nu depășească valoarea de 25.000 de euro pe an.

Părinții care îndeplinesc aceste condiții pot solicita ajutorul o singură dată, pentru fiecare copil născut, adoptat sau aflat în plasament pre-adoptiv în perioada 2015-2017. Dacă cererea a fost făcută în termenul legal de 90 de zile, prima plată a alocației va include și valoarea acumulată în lunile anterioare.

Plata indemnizației:

Plata alocației va fi făcută lunar de către INPS (Istituto Nazionale della Previdenza Sociale), și va fi egală cu 80 sau 160 de euro, în funcție de venitul anual declarat de solicitant în cerere. Plata lunară a sumei va fi făcută de către INPS direct solicitantului.

Anularea plății alocației:

INPS va anula plata alocației din luna imediat următoare producerii unuia dintre următoarele evenimente:

 • decesul copilului
 • revocarea adopției
 • decăderea din drepturile părintești
 • atribuirea custodiei exclusive asupra copilului părintelui care nu a solicit plata alocației
 • atribuirea custodiei unei terțe persoane.

Plata alocației va fi, de asemenea, anulată dacă persoana ce a depus cererea nu mai îndeplinește una din cele patru condiții enumerate mai sus.

Solicitantul trebuie să informeze INPS imediat de aceste schimbări, ele fiind verificate în termen de 30 zile. Dat fiind că aceste plăți se realizează automat, este de dorit ca informările să se facă rapid, pentru a evita efectuarea unei plăți ce ulterior va fi recuperată de către INPS.

Plata alocației încetează și dacă persoana adoptată devine majoră.

Cum se transmite solicitarea:

Solicitarea se poate face folosind una din cele trei metode de mai jos:

 • utilizând site-ul INPS
 • prin Centrul de Contact Integrat (Contact Center Integrato) – telefon 803.164 (număr verde) sau 06 164.164 (număr de telefon cu taxă);
 • prin intermediul Patronatelor ( instituție ce asigură asistență și protecție angajaților, pensionarilor și tuturor cetățenilor italieni pe teritoriul Italiei) .

Deciziile sunt transmise solicitanților la adresele pe care le-au indicat la momentul depunerii cererii.

Pentru mai multe informații și detalii complete despre ”Bonus Bebè”, puteți vizita de asemenea pagina în italiană a site-ul INPS aici.

Alte articole care v-ar putea interesa: