”Bonus Mamme Domani 2017” – un bonus pentru mamele ce nasc în 2017. Ce este și cine are dreptul?

”Bonus Mamme Domani 2017” este un nou ajutor social care va fi introdus în Italia prin Legea de Stabilitate 2017 (Legge di Stabilità 2017) și care prevede, începând cu 1 ianuarie, 2017, posibilitatea pentru viitoarele mame, care sunt în luna a 7-a sau au depășit a 7-a lună de sarcină, de a primi de la Institutul Național de Previdență Socială (INPS) suma de 800 de euro pentru a acoperi o parte din cheltuielile medicale de pe perioada sarcinii și cele din momentul nașterii copilului.

Viitoarele mame, cu cetățenie română și rezidente în Italia, au și ele dreptul la acest bonus, la fel ca mamele de cetățenie italiană.

Care sunt condițiile pentru a primi acest bonus?

Condițiile necesare pentru a primi acest bonus vor fi decise în mod definitiv înainte de 1 ianuarie, 2017 prin decretul de lege care va fi emis după aprobarea definitivă a Legii de Stabilitate 2017, lege care a fost confirmată și care urmează să fie aprobată de către Senatul italian în zilele următoare.

Din proiectul de lege prezentat de site-ul Info Parlamento vă putem spune că orice mamă care, începând cu 1 ianuarie, 2017, intră în a șaptea lună de sarcină, are dreptul la acest bonus, indiferent dacă este angajată, în șomaj, casnică, etc. De asemenea, acest ajutor se oferă indiferent de venitul ISEE (Indicatore della Situazione Economica Equivalente) al mamei sau al familiei.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cum se poate depune cererea?

Pentru a primi acest ajutor, viitoarele mame, dacă sunt în luna a șaptea de sarcină sau au trecut de luna a șaptea de sarcină și care îndeplinesc toate condițiile specificate în decretul lege, trebuie să trimită o cerere după data de 1 ianuarie, 2017, în mod telematic la INPS, prin care să ceară acest drept. Cererea va trebui trimisă la INPS prin una din următoarele metode:

  • online, de pe portalul INPS: dacă aveți codul PIN, vă puteți conecta pe site-ul INPS și depune cererea de acolo. Dacă nu aveți un cod PIN, puteți să cereți unul de la această adresă: https://serviziweb2.inps.it/RichiestaPin/jsp/menu.jsp;
  • la numărul verde INPS: 803 164 – gratis de pe telefon fix sau 06 164 164 cu plată de pe celular;
  • adresându-vă unui CAF sau Patronat care vor prelua cererea dumneavoastră și o vor transmite la INPS.

În plus, vă reamintim că, dacă îndepliniți condițiile necesare, veți putea depune cerere, de asemenea, și pentru celelalte ajutoare pentru familiile cu nou-născuți sau copii la grădiniță, cum ar fi ”Bonus Bebè 2017”, ”Bonus Nido 2017”  sau ”Bonus Baby Sitter e Asilo Nido 2017”.

Foarte probabil vi se va cere și o adeverință medicală prin care să dovediți că sunteți în a șaptea lună de sarcină dar vom reveni cu mai multe informații de îndată ce decretul lege care conține informațiile definitive despre acest bonus va fi publicat.

Alte articole care v-ar putea interesa: