Cum se face un Curriculum Vitae European – modele și instrucțiuni

Redactarea unui curriculum vitae reprezintă un pas important atunci când sunteți în căutarea unui loc de muncă. Astfel, în momentul în care candidați pentru un loc de muncă, fie în țară, fie undeva într-o altă țară europeană, e recomandat ca CV-ul să fie realizat după modelul european, așa-numitul CV Europass.

Pentru a scrie un CV după modelul Europass, puteți folosi un generator online oferit de site-ul oficial al Uniunii Europene, cum este acesta, în limba italiană, sau acesta, în limba engleză, și acesta în limba română.

Foarte ușor de folosit, trebuie doar să selectați și să completați câmpurile cu informațiile personale, experiența profesională, educație și formare, ș.a.m.d. Iar aplicația vă stabilește automat formatul. După finalizare, puteți să descărcați CV-ul în format PDF, Microsoft Word, OpenDocument sau Europass XML.

Trebuie să aveți în vedere câteva aspecte esențiale atunci când sunteți în căutare de un loc de muncă și/sau trimiteți aplicații la anunțuri pentru poziții vacante.

Iată unele recomandări pentru cei care sunt conștienți că trăim în secolul 21 și, oricât de mult ne-ar displăcea acest lucru, viteza este esențială iar un angajator, nu dedică mai mult de un minut citirii unui curriculum vitae:

UP SERVICE DESPĂGUBIRI
  • Nu aglomerați începutul CV-ului cu prea multe date de contact (nu mai foloseşte nimeni adresa fizică pentru a trimite scrisori; este suficient să menționați orașul în care trăiți și, dacă este cazul, flexibilitatea pentru relocare și în ce zonă, telefonul mobil și o adresă de email care să nu fie de la serviciul actual și pe care să o verificați cel puțin o dată pe zi).
  • Renunțați la prezentări la persoana a III-a a experienței, la rezumate profesionale cu cuvinte devenite locuri comune; este suficient să includeți un scurt obiectiv personal care să articuleze clar genul de poziție și/sau domeniul care vă interesează.
  • Începeți detalierea experienței profesionale cu cel mai recent loc de muncă, deci invers cronologic. Nu se mai folosesc CV-urile care listează experiența profesională în ordine cronologică. Includeți câteva responsabilități cheie (nu este necesar să puneți toată fișa postului) și una, două, realizări deosebite despre care puteți oferi detalii concrete în timpul interviului.
  • Ar fi ideal ca CV-ul să nu depășească 2 pagini, altfel riscați să plictisiți. Dacă, totuși, volumul de informații necesită o a treia pagină, asigurați-vă că nu detaliați excesiv locuri de muncă de la începutul traseului profesional și evitați listarea tuturor diplomelor obținute sau cursurilor profesionale la care ați participat vreodată.
  • Evitați să includeți în CV liste de persoane care pot oferi referințe despre activitatea dumneavoastră profesională. Dacă va fi necesar, puteți oferi această informație direct evaluatorului.
  • Alegeți o extensie standard pentru CV-ul tău. Oricât de ”frumos” vi s-ar părea, un CV în Powerpoint va fi greu dacă nu imposibil de citit de un sistem automat, preferați Word protejat sau PDF (deși sunt situații în care ATS-urile nu “citesc” astfel de documente).

Pentru mai multe informații despre CV-urile Europass, dați click aici, veți găsi modele și instrucțiuni atât în varianta română cât și cea în limba italiană.

Alte articole care v-ar putea interesa: