Italia – primul loc în Europa la acordarea cetățeniei. Iată care sunt condițiile necesare obținerii cetățeniei italiene

O statistică a Comisiei Europene de la Bruxelles acordă Italiei un nou record: locul întâi pentru numărul de certificate de cetățean italian acordate imigranților, informează ANSA.

Cele mai multe persoane care au reușit să obțină cetățenia italiană în anul 2015, conform Eurostat, au fost în ordinea procentajului, de origine albaneză, marocană și română. Astfel, din totalul de 178.035 de persoane care în 2015 au primit noul statut de cetățeni ai Italiei, 19.7% sunt albanezi, 18.2% sunt marocani iar 8.1% sunt români, restul fiind de diverse alte naționalități.

După Italia, țările cu numărul cel mai mare de cetățenii acordate imigranților străini, sunt: Marea Britanie cu 118.000, Spania cu 114.351, Franța cu 113.608 și Germania cu 110.128

Eurostat indică o scădere continuă în ultimii ani la nivel european a acordării certificatului de cetățenie, astfel încât la nivelul întregii UE în 2015 erau 840.000 de persoane care primeau acest tip de certificat, în 2014 erau 890.000, iar în 2013, 980.000 de imigranți primeau o nouă cetățenie în una din țările UE.

În Italia, cetățenii români pot solicita obținerea cetățeniei italiene după patru ani de rezidență legală în această țară.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Italia, pot face cerere de dobândire a cetățeniei următoarele categorii:

  • persoanele ce s-au născut cu cetățenie italiană, dar au pierdut-o și doresc să o redobândească;
  • descendenții unui cetățean italian ce solicită cetățenia italiană;
  • străinii ce solicită cetățenia italiană.

Cetățenia italiană se poate obține:

  1. Automat
  • dacă unul dintre părinți este cetățean italian. Cetățenia se transmite de la părinte la copil, fără limită de generații, cu condiția ca strămoșii să nu fi renunțat la cetățenie. Transmiterea cetățeniei pe linie maternă este posibilă pentru persoanele născute după data de 01.01.1948;
  • cetățenie acordată persoanelor născute pe teritoriu italian;
  • cetățenie obținută prin decizie judecătorească privind paternitatea/maternitatea;
  • cetățenie prin adopție. Se acordă cetățenia astfel doar pentru minori. Cei ce au împlinit vârsta de 18 ani o pot obține după cinci ani de rezidență legală.

2. La cerere

  • descendenții străini ai unor cetățeni italieni (până la rude de gradul II) sau născuți în Italia;
  • cetățenia solicitată în urma căsătoriei cu un cetățean italian. Un cetățean străin căsătorit cu un cetățean italian poate solicita cetățenia cu următoarele condiții: dacă se află în Italia – rezidență legală de peste doi ani (dacă se află în afara Italiei – trei ani de la căsătoria cu cetățeanul italian), are un certificat de căsătorie valid, nu a fost condamnat pentru infracțiuni pedepsite cu maximum trei ani de închisoare sau condamnări ale unei autorități judiciare străine la mai mult de un an de închisoare, nu a fost condamnat pentru infracțiuni săvârșite împotriva autorităților italiene și nu prezintă un pericol pentru siguranța statului.

3. Prin naturalizare

Pentru aceasta este nevoie de rezidență legală în Italia pe o perioadă de:

  • 3 ani – pentru descendenții cetățenilor italieni sau pentru străini născuți în Italia;
  • 4 ani – pentru cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene;
  • 5 ani – pentru apatrizi și refugiați, dar și pentru adulți străini adoptați de cetățeni italieni;
  • 7 ani – pentru copii adoptați de cetățeni italieni înainte de intrarea în vigoare a Legii 184/1983;
  • 10 ani – pentru cetățeni din afara statelor membre UE.

Actele și condițiile necesare precum și modalitatea prezentării cererii pentru cetățenia italiană de către cetățenii români, le puteți citi în articolul: Cetățenia italiană – acte și condiții necesare dobândirii ei de către cetățenii români.

Alte articole care v-ar putea interesa: