Modena – îngrijitoare românce exploatate de agenții false de muncă. Denunț făcut de sindicatul Nidil/Cgil

Sindicatul Nidil/Cgil din Modena a denunțat în aceste zile o agenție de recrutare a forței de muncă, specializată în plasarea de asistenți familiari și îngrijitoare pentru bătrâni, după ce a descoperit că aceasta exploata lucrătoarele angajate și înșela familiile unde acestea prestau serviciile.

Agenția în cauză se numește Job Italy Spa din Modena care este înregistrată ca agenție pentru plasarea forței de muncă în Polonia dar nu și în Italia, unde nu are niciun fel de autorizație și nu apare ca fiind înregistrată în registrul Camerei de Comerț din Modena.

Știm de cel puțin două cazuri de îngrijitoare plasate unor familii de către agenția Job Italy prin intermediul unei societăți de servicii, cooperativa socială Terza Età-Servizio Badanti. Nici agenția Job Italy și nici cooperativa Terza Età nu au autorizație pentru a plasa forță de muncă”, relatează reprezentanții sindicatului Nidil/Cgil citați de ziarul Modena Today.

Potrivit sindicatului, cele două îngrijitoare sunt plătite cu 800 de euro pe lună, net și cu cazare inclusă, dar fără contribuții și asigurări sociale plătite. Contractul între cele două femei și cooperativă este semnat în Italia, dar nu este înregistrat la Centrul pentru Ocuparea Forței de Muncă (Centro per l’Impiego).

Familiile pentru care aceste femei lucrează nu știau de aceste neregularități și, la rândul lor, acestea plătesc agenției o sumă dublă, față de cât primesc angajatele. În plus, în contractul semnat între familiile respective și agenție există și o clauză care interzice familiilor să angajeze din nou, în mod direct, îngrijitoarele timp de cel puțin 3 ani de la încetarea raportului de muncă prin agenție. În caz contrar, familiile respective sunt obligate prin contract să plătească 250 de euro pe lună până la un maxim de 9.000 de euro.

UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Lucrătoarele administrate de agenția Job Italy Spa sunt în mare parte de origine română și sunt subiectul unui puternic șantaj, având în vedere că nu au unde altundeva să meargă, singura lor locuință fiind cea a familiei unde lucrează. Așadar devine foarte greu pentru ele să abandoneze locul de muncă”, explică sindicaliștii de la Nidil/Cgil.

Conform sindicaliștilor, când o îngrijitoare și-a dat seama de neregulile existente și a decis să se adreseze unui sindicat, cele două societăți, Job Italy Spa și Terza Età-Servizio Badanti, au constrâns femeia să demisioneze. Totodată, mai relatează aceștia, cele două societăți au același sediu și același reprezentant legal.

Deși până în acest moment sindicatul Nidil/Cgil a denunțat doar două cazuri de acest gen, sindicaliștii susțin că din informațiile lor mai sunt cel puțin alte 70 de îngrijitoare care se regăsesc în aceleași condiții și asta doar pe teritoriul provinciei Modena.

Alte articole care v-ar putea interesa: